top of page

Jaren 70

Studie, onafhankelijkheid en het begin van een nieuw tijdperk : het fotorealisme
Geboorte van signatuur  'CHIИ' 

image.jpg

De jaren 70, te midden van politieke discussies over een al dan niet onafhankelijk Suriname, voert Jules zijn  eigen persoonlijke autonomie in de kunst. Zekerder van zichzelf, zijn kunnen en zijn ambities. 

Hij keert eind jaren 60 terug naar Suriname na zijn opleiding in Nederland. Vastberaden om in zijn land een gedegen opleiding voor jonge kunstenaars op te zetten. Het Nationaal Instituut voor Kunst en Kultuur, NIKK wordt geboren. Deze moet een plek zijn waar talentvolle Surinaamse jongeren een opleiding kunnen volgen in de Beeldende Kunsten, aangevuld met wiskunde, Nederlands en filosofie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jules raakt steeds meer gevestigd als beeldend kunstenaar. Hij uit zich in poëzie en brengt in 1971 zijn eigen dichtbundel uit., 'Wanneer de rukwind komt'.

In deze periode raakt Jules ook steeds meer actief in de politiek. Hij strijdt voor een autonoom Suriname, op politiek vlak maar ook op het gebied van de beeldende vorming. Hij sluit zich aan bij de commissie die zich buigt over een ontwerp voor een nieuwe Surinaamse vlag. Een keerpunt in de geschiedenis van Suriname. Jammer genoeg maakt Jules de onafhankelijkheidsviering zelf niet mee, hij zit op dat moment in de USA. 

Terwijl het NIKK steeds meer vorm krijgt, is Jules als kunstenaar ook op zoek naar eigen persoonlijke vernieuwing.  Hij vraagt een studiebeurs aan, meldt zich aan bij de New York University en wordt er aangenomen.

Eind 1974 vetrekt hij naar New York om er zijn Masters in Arts te kunnen doen.

Het gezin verhuist enkele maanden later richting Jules. Ze wonen er tot 1976.

Jules ontdekt hier het nieuwe realisme: photorealisme heeft zijn aandacht. Als hij terugkeert na zijn studie, neemt hij deze nieuwe stroming mee naar Suriname.  Het werk van CHIN wordt vanaf dat moment voornamelijk super realistisch. Zie hier zijn SUPERREALISME

20231025_120322.jpg

Uit het familiealbum: 
v.l.n.r Jules, Sharma, Ero, Lucia bij afstudeerexpo van Jules in New York

20231025_120303.jpg
20231025_120306.jpg
20231025_120315.jpg
20231025_120318.jpg

Nieuwe Surinaamse vlag

Nog voor zijn vertrek naar Amerika, zit Jules in een commissie die voorzichtig nadenkt en brainstormt over een nieuwe Surinaamse vlag. Met de onafhankelijkheid in aantocht, moet er  een vervanging ontworpen worden voor de vlag met vijf sterren.
Jules mag zich aansluiten bij de groep die hiervoor verantwoordelijk wordt. 
In zijn eigen handschrift lezen we uit zijn notulen de betekenis van de kleuren van de nieuwe vlag en haar symbolen.

bottom of page